Özkal F. (Yürütücü), Yazıcı C., Aliş B.
Son yıllarda, uzaktan satış yöntemlerine olan taleplerin artmasından dolayı lojistik ve depolamanın önemi sürekli yükselmekte olduğundan depolama raf sistem elemanlarının güvenilirliği de bu doğrultuda artmaktadır. Depolama raf sistemlerinin karmaşık tasarımları ve yüksekliklerin artmasından dolayı depolanan ürün miktarı artmaktadır. Olası bir yangın durumunda yangının hızlı bir şekilde yayılmasına yol açmaktadır. Depolama raf sistemlerinin yapısal tasarımları sırasında yangına karşın gerekli yapısal incelemeler yapılmadığı için ciddi zorluklar ile karşılaşılmaktadır. Bir çelik yapı yangına maruz kaldıktan sonra taşıma kapasitesinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir, çünkü bu değerlendirme yapının hizmete devam edip edemeyeceğini belirlemektedir.
Yangın etkileri sonrası soğutma yöntemleri üzerine gerçekleştirilen geçmiş çalışmalar da genellikle havada soğutma yöntemine odaklanmış olup, çelik elemanların yangın sonrası mekanik özellikleri üzerine soğutma yöntemlerinin önemli derecede etkisinin bulunduğu gözlenmiştir. Bu nedenle yangın gerçekleştiği zaman mukavemet kaybını en aza indirmek için uygulanan soğutma yönteminin oldukça önemli bir husus olduğu aşikârdır. Soğutma işleminin etkisi, deneysel çalışmalarda genellikle havada soğutmanın dışında su püskürterek soğutma, köpük soğutma veya suya daldırmalı soğutma işlemleri kullanılarak dikkate alınmıştır.
Konu alanındaki akademik eksikliği gidermek ve bilimsel katkı sağlamak amacıyla, farklı soğutma yöntemleri kullanılarak çelik depolama raf sistemlerinin yüksek sıcaklık etkileri sonrasında mekanik özellikleri incelenecektir. Proje, farklı sıcaklık seviyelerini, soğutma yöntemlerini ve raf sistemi elemanlarının yapısal davranışı üzerine kapsamlı bir deneysel çalışmayı kapsamaktadır. Çelik depolama raf sisteminin yangın sonrası performansı detaylı olarak incelenecek ve çeliğin yangına maruz kaldıktan sonra soğutma yöntemlerine dayalı davranışını tespit etmek için gerekli malzeme parametreleri varyasyon çalışmaları neticesinde literatürden kalibre edilecektir. Bu çalışma, çelik depolama raf sistemlerinin yangın sonrası soğutma yöntemlerine göre performansı için deneysel veri havuzunu önemli ölçüde zenginleştirmeyi ve optimum dayanıma katkı sağlayacak parametreye ışık tutmayı amaçlamaktadır. Projeden elde edilecek çıktılar sayesinde, yangın olayları ardından çelik depolama raf sistemlerinin yapısal güvenliği değerlendirilirken rehberlik etmesine yardımcı olması beklenmektedir.