Hemşirelik Eğitiminde Podcast Kullanımı: Randomize Kontrollü Bir Çalışma

Çiftçi B. (Yürütücü), Saraçoğlu S., Torlak H., Deniz N.

• Proje Grubu: Tıp Sağlık
  • Projenin Yürütüldüğü Birim: Hemşirelik Fakültesi
  • Başlangıç Tarihi: Haziran 2023
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2024

Hemşirelik eğitiminde podcast kullanımı her geçen gün önemini arttırmaktadır. Farklı ülkelerde yapılan podcastlere erişim mümkün olmadığı için bu araştırmanın oluşturulması ülkemizde önemli bir açığı kapatması nedeniyle önemi büyüktür. Hemşirelik eğitimi uygulamalı bir eğitimdir ve uygulamalı bir eğitimin öğretilmesinde zorluklar bulunmaktadır. Bu zorlukların ortadan kaldırılması için hemşire eğitmenler yeni yollar denemek zorundadır. Bu nedenle bu araştırmada hemşirelik eğitiminde podcast kullanımının öğrencilerin akademik başarısı ve motivasyon üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu çalışma randomize kontrollü girişimsel bir çalışmadır. Bu nedenle Clinical Trials kayıt numarası etik kurul alındıktan sonra alınacaktır. Araştırmanın evrenini Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 1.sınıf öğrencileri oluşturacaktır. Örneklemini ise araştırma kritelerine uyan ve Spotify kullanan öğrenciler oluşturacaktır. Araştırma verilerinin toplanmasında “Kişisel Bilgi Formu”, “Başarı Testi 1” , “Başarı Testi 2” ve “Öğretim Materyaline İlişkin Motivasyon Ölçeği (ÖMMÖ)” kullanılacaktır. Öncelikle paranteral ilaç uygulamaları için podcastler oluşturulacaktır. Oluşturulan podcastler Spotify’ye yüklenecektir. Spotify kullanılmasının nedeni; öğrencilerin yolda, arabada, durakta, kantinde vs. nerede olursa olsun uygulamaya girip daha önce yüklenmiş olan bilgileri bir tıklamayla tekrar tekrar dinleyebilme özelliğinde sahip olmasındandır. Şuan bu proje için Spotify’da hesap açılmış ve 5 adet podcast oluşturulmuştur. Öğrenciler girişim ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılacaktır. Girişim grubundaki öğrencilere podcastlerin dinlenmesi için uyarılarda bulunulacaktır. 8 hafta sonunda formlar tekrar doldurulacaktır. Veriler 2022-2023 eğitim yılı güz döneminde Hemşirelik Esasları dersinde toplanacaktır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi için SPPS 23.0 (Statistical Programme for Social Sciences) paket programı kullanılacaktır. Araştırma bulguları hemşirelik eğitiminin kalitesini arttıracağını düşündürmektedir. Ayrıca podcastler daha sonra İngilizce olarak da sunulacaktır. Böylece uluslararası bir işbirliği yönünden etkisi oluşacaktır.