Temporomandibular eklem osteoartritli hastaların tedavisinde medikal ozon ile medikal ozonu takiben kullanılan çeşitli eklem içi ajanların etkinliğinin klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi


Cömert kılıç S. (Yürütücü), Kılıç N. , Çakır B. , Çelik M. , Gözgeç E. , Babayev U.

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Proje Grubu: Tıp Sağlık
  • Projenin Yürütüldüğü Birim: Diş Hekimliği Fakültesi
  • Başlangıç Tarihi: Haziran 2022
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2025

Özet

Bu proje önerisindeki çalışmada Temporomandibular Eklem Osteoartritli (TME-OA) hastaların tedavisinde sadece medikal ozon uygulaması ile medikal ozon uygulamasını takiben kullanılan eklem içi Trombositten zengin plazma (PRP), Hyaluronik asit (HA) ve Kortikosteroid (CS) ajanlarının etkinliklerinin uzun dönem (2 yıl) klinik ve radyolojik olarak araştırılması ve bu uygulamaların etkinliklerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya DC/TMD axis I, group IIIb kriterlerine göre TME-OA teşhisi konulan ve Wilkes tarafından internal düzensizliklerin patolojik varyosyanları için yaptığı sınıflamada temporomandibular eklemde radyolojik olarak sert dokularda dejeneratif değişiklikleri içeren Wilkes stage IV veya Wilkes stage V’e sahip 60 hasta dahil edilecektir. Bu hastalar rastgele bir şekilde her bir grupta 12 hasta olacak şekilde 5 farklı gruba ayrılacaktır:

1. Medikal ozon grubunda (Grup 1); çalışmaya dahil edilen 12 hastanın dejeneratif eklemlerine sadece intra-artiküler ozon-oksijen gaz konsantrasyonu intra-artiküler anesteziyi takiben 15 µg/L olarak haftada bir kez toplam 4 seans uygulanacaktır.

2. Medikal ozon + PRP grubunda (Grup 2); çalışmaya dahil edilen 12 hastanın dejeneratif eklemlerine intra-artiküler ozon-oksijen gaz konsantrasyonu intra-artiküler anesteziyi takiben 15 µg/L olarak haftada bir kez toplam 4 seans uygulanacaktır. Bu gruptaki hastalara medikal ozon uygulamasından bir hafta sonra intra-artiküler anesteziyi takiben otolog olarak elde edilecek olan 1 mL intra-artiküler PRP enjeksiyonu yapılacaktır.

3. Medikal ozon + HA grubunda (Grup 3); çalışmaya dahil edilen 12 hastanın dejeneratif eklemlerine intra-artiküler ozon-oksijen gaz konsantrasyonu intra-artiküler anesteziyi takiben 15 µg/L olarak haftada bir kez toplam 4 seans uygulanacaktır. Bu gruptaki hastalara medikal ozon uygulamasından bir hafta sonra intra-artiküler anesteziyi takiben 1 mL intra-artiküler HA enjeksiyonu yapılacaktır.

4. Medikal ozon + CS grubunda (Grup 4); çalışmaya dahil edilen 12 hastanın dejeneratif eklemlerine intra-artiküler ozon-oksijen gaz konsantrasyonu intra-artiküler anesteziyi takiben 15 µg/L olarak haftada bir kez toplam 4 seans uygulanacaktır. Bu gruptaki hastalara medikal ozon uygulamasından bir hafta sonra intra-artiküler anesteziyi takiben 1 mL intra-artiküler CS enjeksiyonu yapılacaktır.

         5. Kontrol grubu (Grup 5); TME-OA teşhisi konulan ancak tedaviyi kabul etmeyen 12 hasta ile kontrol grubu oluşturulacaktır. Bu gruptaki bireylerde intra-artiküler enjeksiyon yapılmayacak, ancak radyolojik ve klinik kayıtları alınacaktır.

       Bu çalışmada Vizüel analog skala (VAS) parametreleri (hastada ağrı şikayeti, eklem sesi, çiğneme etkinliği), maksimum interinsizal açıklık, lateral ve protrüziv mandibular hareket miktarları ile temporomandıbular eklemin lateral ve posterior palpasyonunda oluşan ağrı skorları klinik olarak değerlendirilecektir.

Klinik değerlendirmeler; tedavi öncesinde, tedaviden sonraki 6., 12. ve 24. aylarda alınacak kayıtlarla değerlendirecektir.

Radyolojik değerlendirmelerde işlem öncesi ve 24 ay arasında takip periyodu sonunda alınacak olan Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) incelemeleri ile yapılacak olup, sırasıyla bu incelemelerde sert ve yumuşak dokular ile sert doku iyileşmeleri değerlendirilecektir.

Ayrıca, hastaların overjet ve overbite miktarları tedavi öncesinde, tedaviden sonraki 6., 12. ve 24. aylarda ölçülecek ve kayıt altına alınacaktır. Overjet ve overbite ile TME osteoartritine ait hastalardaki işaret ve semptomların şiddetleri ile iyileşme skorları arasındaki ilişkiler değerlendirilecektir.